Ikebana PDF Afdrukken E-mail

Simpel gezegd; de bloemschikking met een paar takken en bloemen. Maar is het echt zo?


 

 

 

Wat is Ikebana?

Ikebana is een van de traditionele kunstvormen van Japan, waar de bloemen en de takken de hoofdrol spelen.

Ikebana is in het Nederlands vertaald zoals; Japanse bloemsierkunst, Japans bloemschikken. De letterlijke vertaling van Iké-bana is “(her)leven de bloemen”. Bloemen worden afgeknipt van de natuur, en worden herleefd met andere vorm in een vaas en schaal.

Door de religie (Shintoïsme) hebben Japanners in een boom ook een soort van God gezien (aminisme), en de afgeknipte bladen en takken waren zorgvuldig versierd. Later kwam Boeddhisme en het versieren met bloemen was ontwikkeld door het offer aan Boeddha.

De vorm van ikebana ontstond rond 15de eeuw, dat kunnen we terugzien door het eerste ikebana boek(notitie) ‘Kaden-sho’ door Ikenobo geschreven.

In 17de eeuw was ikebana gegroeid als kunst en plezier voor de Japanse volk.

(bron: de weg van Ikebana, M. Kudo)

.

Over Ikebana Ohara School

Ikebana heeft dus een lange geschiedenis, daarom zijn er vele ikebana scholen.

Scholen betekent ‘manier van bloemschikking’, bijvoorbeeld, Ikenobo school, Koryu school, Sogetsu school, Ichiyo school, Ohara-school, enz.

Alle scholen hebben de traditionele vormen en aangepaste vormen met deze tijd.

Ohara school ontstond ongeveer 100 jaar geleden, einde 19de eeuw.

Daarvoor was de vorm van ikebana iets strakker(Tate-hana), omdat de steekpunten op een lijn werden gehouden. Ohara school was de eerste school die meer variatie toestond met de plaats van de steekpunten door het gebruiken van een schaal. Door deze nieuwe techniek, waren er vele nieuwe soorten bloemen voor ikebana gebruikt, die uit het buitenland waren gekomen.

Verschil met Europese bloemschikking?

Een van de verschillen tussen Europese bloemschikking en Ikebana is, dat ikebana niet alleen met bloemen maar met open ruimtes wordt gecreerd. Wij maken vaak een schikking alsof de wind tussen de bloemen doorheen kan.

Nog een verschil met Europese bloemschikking is, dat met Ikebana kenzan – prikkers, of spijkerbed - worden gebruikt. De prikker is milieuvriendelijk, en je kunt de gemaakte bloemschikking nog herhalen.

Bloemsierkunst van Ohara School Ikebana

In Ohara school zijn er gevarieerde ikebana vormen, van traditionele tot moderne vormen.

Eerst leer je Hana-Isho schikking. Hana betekent bloemen, Isho betekent ontwerp, design.

Hana-Isho is een van de basis van Ohara ikebana, en bevat verschillende vormen. De regel is simpel gehouden en de vormen zijn goed aangepast met de huidige lifestyle.

Daarna komen er Moribana, Rimpa, Bunjin als traditionele vormen. Als moderne vorm zijn er Hanamaï en Hana-Kanade. Deze vormen zijn uniek voor Ohara school.

Je kunt met Ikebana Ohara van alle kanten genieten van bloemen.