Ikebana Ohara School

Hana Plus

Ikebana Ohara School  / Tolk en Cöordinatie

Ikebana lessen


Ik geef les op dinsdag en woensdag (ochtend, middag en avond), 7 à 8 keer per half jaar. Er is ook les op vrijdagmiddag  (een keer per maand).

Bij iedere les worden twee schikkingen gemaakt, de eerste schikking is volgens de regel van onze school, de tweede schikking is vaak vrije keuze.

De betaling is per half jaar (excl. bloemen).

Er zijn mogelijkheden om (een) gemiste les(sen) in te halen op een andere dag en/of  tijdstip.

Je leert ikebana schikkingen stap bij stap. Voor ieder niveau is er een diploma. Als u wilt kun je een officieel japanse diploma aanvragen via ons chapter in Nederland. Introductieles


Voordat je een serie lessen van een half jaar volgt, kun je  allereerst een introductieles ikebana ervaren.

De introductieles bestaat uit drie lessen en je leert twee basisschikkingen.

kosten 59 euro, incl. bloemen voor twee lessen, excl. kenzan (prikker) en schaal.

Je kunt ieder moment beginnen als er een plaats beschikbaar is.Over Ikebana Ohara School

 

Ikebana heeft dus een lange geschiedenis, daarom zijn er vele ikebana scholen.

Scholen betekent ‘manier van bloemschikking’, bijvoorbeeld, Koryu school, Sogetsu school, Ichiyo school, Ohara-school, enz.

Alle scholen hebben de traditionele vormen en aangepaste vormen met deze tijd.

 

Ohara school ontstond ongeveer 120 jaar geleden, einde 19de eeuw.

Daarvoor was de vorm van ikebana iets strakker(Tate-hana),  omdat de steekpunten op een lijn werden gehouden. Ohara school was de eerste school die meer variatie toestond met de plaats van de steekpunten door het gebruiken van een schaal. Door deze nieuwe techniek, waren er vele nieuwe soorten bloemen voor ikebana gebruikt, die uit het buitenland waren gekomen.

 

 

Bloemsierkunst van Ohara School Ikebana

 

In Ohara school zijn er gevarieerde ikebana vormen, van traditionele tot moderne vormen.

Eerst leer je Hana-Isho schikking. Hana betekent bloemen, Isho betekent ontwerp, design.

Hana-Isho is een van de basis van Ohara ikebana, en bevat verschillende vormen. De regel is simpel gehouden en de vormen zijn goed aangepast met de huidige lifestyle.

Daarna komen er Moribana, Rimpa, Bunjin als traditionele vormen. Als moderne vormen zijn er Hanamaï en Hana-Kanade. Deze vormen zijn uniek voor Ohara school.

Je kunt met Ikebana Ohara van alle kanten genieten van bloemen.

 

Wat is Ikebana ?

 

Ikebana is een van de traditionele kunstvormen van Japan, waar de bloemen en de takken de hoofdrol spelen.

Ikebana is in het Nederlands vertaald zoals; Japanse bloemsierkunst, Japans bloemschikken. De letterlijke vertaling van Iké-bana is “(her)leven de bloemen”. Bloemen worden afgeknipt van de natuur, en worden herleefd met andere vorm in een vaas en schaal.

Door de religie (Shintoïsme) hebben Japanners in een boom ook een soort van God gezien (aminisme), en  de afgeknipte bladen en takken waren zorgvuldig versierd. Later kwam Boeddhisme en het versieren met bloemen was ontwikkeld door  het offer aan Boeddha.  

De vorm van ikebana ontstond rond 15de eeuw, dat kunnen we terugzien door het eerste ikebana boek(notitie) ‘Kaden-sho’ door Ikenobo geschreven.

In 17de eeuw was ikebana gegroeid als kunst en plezier voor de Japanse volk.

(brom: de weg van Ikebana, M. Kudo)Verschil met Europese bloemschikking?

 

Een van de verschillen tussen Europese bloemschikking en Ikebana is, dat  ikebana niet alleen met bloemen maar met open ruimtes wordt gecreerd.  Wij maken vaak een schikking alsof de wind tussen de bloemen doorheen kan.

 

Nog een verschil met Europese bloemschikking is, dat met Ikebana kenzan – prikkers, of spijkerbed -  worden gebruikt. De prikker is milieuvriendelijk, en je kunt de gemaakte bloemschikking nog herhalen.    Hana Plus

Leiderdorp

Email: info@hanaplus.nl

Phone: (31) 06 - 2414 4814

© Copyright. All Rights Reserved.

kvk nr.